Nebelvírská ZOO – Outloň

Barbara Turner


Vítejte v nebelvírském Zoo koutku. 

Prosím držte své končetiny pevně u těla. To znamená, že je nemáte strkat kam?  Správně, kam nemáte. Mohli byste o ně také přijít.

Dále prosím žádné tvory nekrmte ani nehlaďte. Pokud zaslechnete hlasy, nechoďte za nimi. Pokud je uslyšíte i po odchodu, navštivte prosím odborníka. 

Velice děkujeme.

A jdeme na to.


Tohle je Outloň



Ups, špatná fotka.




Lepší. Tohle je Outloň, neboli Outloň váhavý - Nycticebus coucang.


Už podle vzhledu poznáme, že se jedná o savce z řádu primátů. A jako většině opiček mu hrozí vyhynutí. Samo sebou jsou na vině mudlové. Je oblíbeným domácím mazlíčkem.  A ne pořídit si ho nemůžete, protože od roku 1993 je Česká republika jednou ze smluvních stran Washingtonské konvence CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících zvířat a planě rostoucích rostlin). 


Merlinužel se dá outloň sehnat i jinak. Ale moc nedoporučuji jeho pořízení, protože je velice náročný na stravu. Hlavní složkou potravy je míza stromů, nektar z ovoce, ovoce jako takové, ptačí vejce a různé druhy bezobratlého hmyzu.


Další nevýhoda je, že je jedovatý. Také jsem se divila, když jsem to zjistila. Outloň při nebezpečí zvedne ručičky nad hlavu, sepne je a olíže si sekret z brachiálních žláz. Tato žláza se nachází na vnitřních částech paží. Vědci si myslí, že si sekret vtírá do kožíšku kvůli predátorům a soubojích s ostatními outloni. Tak jako tak zůstává jed v ústech a zubech, proto když kousnou protivníka, do rány se dostane sekret, který způsobuje nekrózu, vypadávání srsti a v některých případech i smrt.



Už jste někdy viděli video s roztomilým outloňem, co zvedá ručičky, když ho lechtají? Tak on nezvedá ruce, protože by ho to bavilo, ale protože se bojí a chce nashromáždit dostatek sekretu ke své obraně.


Outloň, jak jste si jistě všimli, má velké oči. Je noční tvor a jeho dva světlomety jsou na to uzpůsobené. I když má skvělé noční vidění, vidí černobíle. 

Nedokáží skákat jako jiné opice, ale umí skvěle šplhat. Přes den spí ve větvích stromů a v noci po nich rádi šplhají.


Nevím, zda jste o tom už někdy slyšeli, ale outloni umí i skvěle stepovat.


https://www.youtube.com/watch?v=cN2IuhhXitA


Tak jsme se zasmáli ale teď vážně. Tento druh je ohroženější a ohroženější, a to i díky videím na internetu. Prosím nepodporujte tuto kratochvíli. Jukněte na:



Pro dnešek je to vše. Sejdeme se u dalšího dílu nebelvírské Zoo. Pokud máte návrh na nějaké zvířátko, které byste chtěli v naší sbírce, dejte vědět. 

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 9 + 4 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz